« Naar het overzicht

6 spelregels


Werden gewijzigd vanaf nu. Hieronder de opsomming. Meer info via de LINK.
Vanaf vandaag (1 september 2017) worden er een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd. Het is FIBA, de internationale basketbalfederatie, die de wijzigingen bepaalt. We zetten de 6 voornaamste wijzigingen even op een rijtje voor jullie.

Wijziging 1: een team bestaan vanaf nu uit max. 21 leden

Wijziging 2: iedereen in het team dezelfde kleur sleeves e.a. 'extra uitrusting'

Wijziging 3: je hebt maar 2 kleuren meer nodig om het scoreformulier in te vullen

Wijziging 4: diskwalificerende fout = 2 vrijworpen + balbezit

Wijziging 5: 5 criteria om te bepalen of een fout 'onsportief' is of niet
Om de besluitvorming te vergemakkelijken, worden de officials aanbevolen om 1 van de 5 bestaande criteria te gebruiken om te bepalen of er een onsportieve fout moet gefloten worden. De 5 criteria zijn:
1. Geen legitieme poging om enkel de bal te spelen volgens de geest en bedoeling van de spelregels.
2. Een buitensporig hard contact, veroorzaakt door een speler in een poging om de bal te spelen of zijn tegenstander.
3. Een onnodig contact, veroorzaakt door een verdediger met het doel de vooruitgang van de ploeg in aanval tijdens de transitie transitie transitie te stoppen. Deze bepaling is van toepassing tot de aanvaller zijn ‘act of shooting’ inzet.
4. Contact dat veroorzaakt is met een aanvaller achteraan of zijdelings, in een poging een ‘fast break’ te stoppen terwijl er geen tegenstander meer is tussen de aanvaller en de basket van de tegenstrevers. Deze bepaling is van toepassing tot de aanvaller zijn act of shooting inzet.
5. Contact door een verdediger op een tegenstrever op het speelveld gedurende de laatste 2 minuten van de 4e periode en van elke verlenging, terwijl de bal nog buiten het speelveld is voor een inworp en nog steeds in de handen van de scheidsrechter of ter beschikking van de speler die de inworp moet nemen.

Wijziging 6: minder kans op loopfouten (?)